1. Говорете по тема, която ви е интересна и познавате добре. Използвайте факти и статистики, когато е възможно, за да затвърдите посланието си.
 2. Използвайте хумор, лични истории и разговорен език, за да направите речта си по-увлекателна.
 3. Репетирайте речта си на глас винаги, когато ви се отдаде възможност и време.
 4. По време на репетициите, засичайте колко време ви отнема за да направите речта си.
 5. Хората са склонни да бързат, когато са нервни. Практикувайте поддържането на спокоен и равномерен темп.
 6. Пристигнете рано. Дайте си достатъчно време да се запознаете със сцената и техниката, която ще използвате.
 7. Отпуснете се. Дишайте и се раздвижете преди да излезете на сцената. Направете пауза за няколко секунди, усмихнете се и пребройте до три, преди да започнете да говорите.
 8. Визуализирайте успеха си. Представете си, че говорите: гласът ви е силен, ясен и уверен. Представете си, че чувате аплодисментите на публиката – това ще повиши увереноста ви.
 9. Доверете се на своята публика. Публиката не е ваш враг – тя е там, за да ви подкрепя.
 10. Ако направите грешка, няма нужда да се извинявате.
 11. Ако нещо се обърка, използвайте хумор. Ако по време на речта нещо се обърка, кажете бърза шега за да успокоите и развеселите атмосферата.
 12. Натрупайте опит. Опитът изгражда увереност, а увереността е ключът към ефективната комуникация.
 13. Елиминирайте използването на паразитни думи и звуци. Използването на “ъмм” и “ааа” в речта ви може да отвлече вниманието от вашето послание. Направете кратка пауза, докато съберете мислите си или отпийте глътка вода.
 14. Избягвайте нервните жестове. Потропването с крак или докосването на косата/лицето ви ще разсейва аудиторията. Използвайте целенасочени жестове, за да направите речта си по-въздействаща.
 15. Ако трябва да използвате бележки, бъдете едва доловими и не четете цялата си реч.
 16. Тествайте силата на гласа си. Преди речта помолете приятел или колега да ви слуша от задната част на залата, за да се уверите, че говорите достатъчно високо.
 17. Участвайте в състезания. Състезанията са предизвикателен и забавен начин да подобрите своите ораторски уменията. Toastmasters прави разнообразни състезания по ораторство през цялата година.
 18. Забавлявайте се. Говорете за нещо, което е важно за вас. Ангажираността ви с темата ще ви помогне да “продадете” речта на аудиторията си.

Прочетете пълния списък със съвети на официалния сайт на Toastmasters International: https://www.toastmasters.org/about/90th-anniversary/90-tips


Теодора Янакиева

Program Quality Director Toastmasters Bulgaria 2020/2021; Вицепрезидент Образование на Varna Toastmasters за 2020/2021; Вицепрезидент Връзки с Обществеността на Varna Toastmasters за 2019/2020

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *