Триъгълникът на драмата (или триъгълник на Карпман) визуализира един от най-честите модели на междуличности конфликти. 

Конфликти, в които имаме: 

Агресор/преследвач, който е вечно напрегнат, раздразнен и ядосан. За него животът е враг и източник на всякакви неприятности. 

  •  “Хайде бе хора, давайте по-бързо, много сте зле. Заради вас ще загубим всичките си клиенти и ще останем без работа.” 

Жертва, за която животът е болка и страдение. Всички са несправедливи, а жертвата винаги е прекалено изтощена, уплашена или засрамена за да се справи с проблемите на жестокия свят. 

  • “Изморих се да ме обвиняват. Имам толкова много задачи, миналата седмица работих извънредно всеки ден, изморена съм. Как мога да върша всичко и да няма никакви резултати” . 

И Спасител, който се чувства по-важен от всички останали и се гордее със своята висша мисия. 

  • “Шефе, чух че колегата нещо не успява да се справя с онзи клиент, май няма време. Няма проблем, аз ще помогна. Мога да поема клиента и веднага ще оправим нещата.” . 
  • Всъщност спасителят не спасява никого, защото никой не го е помолил да го прави. Неговата роля е илюзия. Той или тя има за цел да постигне самоутвърждаване, а не да предоставя помощ на някого.

По-лошото е, че участниците в конфликта започват да се върят в един омагьосън кръг.

Скачат от роля в роля – жертвата недоволства от предложението на спасителя и се превръща в агресор; спасителят поема защитна позиция и става жертва; на агресорът му става жал за жертвата и се превръща в спасител…. и така докато не се стигне до нацупване, тръшкане на врата и последващо няколко дневно мълчание. 

Вярвам че ситуации като тази са ви добре познати.

Добрата новина е, че има изход от тях.

И той е свързан с трансформация – трансформираме триъгълника.

Човек, който осъзнава, че често влиза в ролята на Жертвата и иска да промени тази своя първична нагласа, се превръща в Герой

  • Вместо да продължи да се оплаква от съдбата си и вечните проблеми, той започва да се бори с нещастието, чувствайки се не изтощен и стресиран, а развълнуван. Разрешавайки проблемите си, героят ще спре да се оплаква. 

 Агресорът от своя страна се превръща във Философ

  • Той проследява действията на останалите от гледна точка на наблюдател и прекратява излишната и ненужна критика. Готов е да приеме резултатите такива каквито са, защото знае, че в крайна сметка всичко ще бъде наред.

А Спасителят се превръща в Мотиватор

  • Мотиваторът помага на героите да открият силните си страни и ги вдъхновява да действат и да се справят сами с предизвикателставата.

Това е един доста по-здравословен модел на взаимоотношения между хората.

Знаете ли, че числото 3 означава устойчивост и се символизира чрез триъ­гълник?

3 се характеризира със сила, настъпателност, ор­ганизираност, преодоляване на трудностите. 

И в чест на тази символика нека ви представя и трети триъгълник.

Този модел на триъгълника съдържа още повече енергия.

Героят стават Победител. Героят не се нуждае и не се стреми към обществено одобрение. Започва да изполва енергията си по творчески начин и се радва на процеса и възможността да промени този свят към по-добро.

Философът се превръща в Съзерцател. Той започва да вижда възможности, които другите не виждат и генерира много нови идеи.

Мотиваторът се превръща в Стратег, който добре знае как да осъществи идеите на философа.

Надявам се тези нови знания да ви бъдат полезни. 

Съветът ми към вас е – ако искате да предовратите участието си в тригъгълника на драмата, замислете се в коя от трите роли най-често се случва да попадате и как това влияе на вашите отношения с другите. 

Благодаря ви за вниманието, пожелавам ви успех… и по-малко излишна драма!

-Автор: Теодора Янакиева. Речта е представена пред публиката на Varna Toastmasters на 14 юни 2021.


Тази статия съдържа работен текст, използван от член на Varna Toastmasters за подготовка на своята изява пред публиката на клуба. Това не е транскрипцията на реално представената реч. За да видите как един работен текст като този се превръща в реална реч, заповядайте на срещите на Varna Toastmasters.

Информация за следваща среща на Varna Toastmasters


Теодора Янакиева

Program Quality Director Toastmasters Bulgaria 2020/2021; Вицепрезидент Образование на Varna Toastmasters за 2020/2021; Вицепрезидент Връзки с Обществеността на Varna Toastmasters за 2019/2020

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *