Уважаеми Тоустмастъри, уважаеми гости,

Какъв цвят предпочитате: Червен или син?

Левски или ЦСКА? Всеки има някакво предпочитание.

Днес искам да ви разкажа за лидерските цветове.

Лидерите, които уважавам днес, са: Пресиян Василев – световен шампион по публично говорене за 2013 година. Неговата Мисия е да помага на други хора да развиват ораторските си умения. Другият лидер, който ме впечатлява, е легендарният футболен треньор Алекс Фергюсън, чиято автобиография чета.

Как най-лесно можем характеризираме типа лидерство? Аз избирам следния цитат, който се е запечатал в съзнанието ми:

Лошият лидер нарежда,
Добрият лидер обяснява,
Много добрият лидер демонстрира (дава пример),
Отличният лидер мотивира.

Идеалният лидер според мен трябва да се интересува от чувствата и мотивите на своите последовател и цели да изгради взаимно доверие чрез споделяне.

Как мога да опиша този лидер:

  • Този лидер споделя визия за бъдещето и се стреми към върхови постижения.
  • Този лидер се чувства удобно, като позволява на другите понякога да поемат ръководството.
  • Този лидер използва сътрудничество и комуникация, за да получи принос от членовете на екипа.
  • Този лидер насърчава новаторски идеи.

Има една книга за бизнес-комуникациите, която много ме впечатли. Казва се „Хвани Жокера“ с автор Радослав Благоев. Той е изследвал задълбочено връзката между продавач и купувач, между ръководител и подчинен.

За целите на убеждаващата комуникация той е разделил хората на 4 типа: зелен, син, червен и жълт.

Зеленият тип е служител/изпълнител и е малко далече от лидерството. Това са хора на науката – методични, любознателни, прецизни и аналитични. Могат да бъдат определени дори като малко скучни и скромни. Трудно вземат решения, консервативни са. Не обичат срещите и ходенето на партита. Отговорни са, могат да поемат и изпълняват задачи в зададения срок.

За себе си мога да кажа, че съм зелен по принцип, интроверт.

Какъв е червения тип?
Червеният тип е лидер с голямо самочувствие, конте, суетен. Радва се на признанието и комплиментите. Държи на дисциплината, точността и я изисква от другите. Има влечение към парите – печели много, но доста обича и да харчи. Има дарба да ръководи и да контролира служителите си. В същото време не приема критика и управлението му е авторитарно. Мисли си, че е всезнаещ, че той винаги е прав. Често повишава тон и засяга другите.

За себе си мога да кажа, че не харесвам тези лидери. Когато някой спуска заповед и не приема възражения, в мен светва червената лампичка. С това този човек не може да разчита на моето доверие.

И сега стигнах до синият тип. Той също е лидер, но е по-демократичен. Гъвкав е, изслушва внимателно чуждото мнение. Проявява емпатия и съчувствие. Обича приключенията и пътуванията. Често има някакво хоби, като езда, свирене на китара или рисуване. Обожава да се среща с нови лица и да създава контакти. Умее да делегира права. В бизнеса той се стреми към консенсусно вземане на решения.

Това за мен е идеалния лидер, защото съумява да мотивира своите последователи. Въпреки, че съм зелен, аз се стремя да стана син. Отскоро си казах, че искам да поемам рискове, да се запознавам с нови хора и да се забавлявам. При комуникацията най-важно за мен е да съм гъвкав, да изслушвам.

Има още един цвят – жълтият.
Жълтият тип са благородни хора, които обичат да помагат на другите. Не се впечатляват от пари, бизнес и финансова независимост. Те са идеалисти и поставят интересите на другите хора пред собствените си такива. Често се занимават с благотворителност.

И така, след като нарисувах тази шарена картина, искам да споделя нещо важно. Никой не е само зелен, само червен, само син или жълт.

Типът на лидера е смесица от тези цветове. Както и в една картина – художникът трябва да смеси цветовете, за да се получи добър резултат.

Скъпи Тоустмастъри, в заключение искам да Ви призова да нарисувате картината на вашите мечти, с цветовете, които обичате и към които се стремите!

Успех!

Тази статия съдържа работен текст, използван от член на Varna Toastmasters за подготовка на своята изява пред публиката на клуба. Това не е транскрипцията на реално представената реч. За да видите как един работен текст като този се превръща в реална реч, заповядайте на срещите на Varna Toastmasters.

Изображение: Sharon McCutcheon от Unsplash

Информация за следваща среща на Varna Toastmasters

Categories: Речи

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *